Familie pimpelmees

Vrouwtjesmees houdt op een takje haar huisje in de gaten

Het is mooi om het proces mee te maken van pimpelmeesjes die hun huisje zoeken en vanuit daar uiteindelijk jonkies krijgen. In 2021 heb ik voor mijn verjaardag een birdcam gekregen. Met die birdcam heb ik in 2022 de fases vastgelegd. Het is een project geworden omdat alles in fases gaat bij de pimpelmeesjes. Dit gebeurt elk jaar in de periode van maart tm mei.

Om deze fases in een timelapse te zien (met een track die ik zelf heb gemaakt als achtergrondmuziek) klik dan op deze link

Fase 1 Inspectie van het huisje (1 maart tm 21 maart)

In deze fase gaat het mannetje op zoek naar het geschikte huisje. Het vrouwtje moet dit huisje ook goedkeuren. In die weken komen ze regelmatig terug en blijven in het hokje (huisje) pikken om eigenlijk het af te barricaderen van “Dit is van ons”.

Inspectie van het huisje

Fase 2 Nestje bouwen (22 maart tm 29-3)

In deze fase is het een komen en gaan van zowel het mannetje als het vrouwtje. Het mannetje bewaakt meestal “het fort”, het vrouwtje zorgt over het algemeen dat de takjes netjes op hun plek komen liggen. Tussendoor zijn er ook koolmeesjes komen kijken naar het huisje, maar die zijn er weer heel snel uitgejaagd door het mannetje.

Bouw van het nestje

Fase 3 Moments in love (30-3 tm 10-4)

In deze fase vindt een aantal keer het paringsritueel plaats. Daarnaast zorgen beide meesjes dat het nest nog comfortabeler wordt om uiteindelijk de eieren in te leggen zodat het vrouwtje kan broeden.

Vrouwtje blijft bouwen aan een comfortabele broedplaats

Fase 4 In blijde verwachting (11-4 tm 19-4)

In deze fase legt het vrouwtje iedere dag een ei (soms ook een keer 2 op 1 dag). In deze dagen heeft ze 9 eieren gelegd. Best veel voor zo’n klein hokje!

Aantal eieren die zijn gelegd

Fase 5 Broeden (20-4 tm 29-4)

In deze fase blijft het vrouwtje het grootste deel van de dag in het hok om op de eieren te broeden.

Vrouwtje blijft op nest broeden

Fase 6 Geboorte (30-4 t/m 2-5)

In deze fase komen de eieren uit en zorgt het vrouwtje dat de schaaltjes worden “afgevoerd” door ze op te eten. Het mannetje komt het eten brengen en geeft dit door aan het vrouwtje. Vervolgens krijgen de kleintjes eten en worden ze om en om gevoed door zowel het mannetje als het vrouwtje.

Eerste ei komt uit
Voeden van de jonkies

Fase 7 Opvoeden is teamwork (3-5 tm 17-5)

In deze fase blijft het vrouwtje grotendeels op het nestje zitten en komt het mannetje regelmatig eten brengen wat het vrouwtje weer aan haar jonkies kan geven.

Teamwork
Opvoeden is Teamwork

In ca. 12 dagen tijd zijn de jonkies al flink gegroeid tot meesjes. Vachtjes zijn al te zien en ze willen maar al te graag uit het nest.

Meesjes zijn er bijna klaar voor om het nest te verlaten
6 dagen later zijn de jonkies flink gegroeid. Het vrouwtje zit ook niet meer op het nest ’s nachts
Mannetje en vrouwtje bij elkaar die 24/7 zorgen voor voeding van de kleintjes

Boven is het mannetje, onder is het vrouwtje. Leuk weetje om mannetje van vrouwtje te onderscheiden: Het mannetje heeft een donker blauwe pet, het vrouwtje heeft een vale blauwe pet. Daarnaast heeft het mannetje een dikkere zwarte kraag dan het vrouwtje. Op deze foto is het mooi te zien. Verder zorgt het vrouwtje er dagelijks voor dat het nest wordt schoongehouden.

Fase 8 Verlaten van het nest (18-5)

Na al dat gefladder wordt het tijd om de grote boze wereld te verkennen en het huisje te verlaten. Ook niet zo heel gek als je dag en nacht in met z’n allen 24/7 op elkaars lip zit. Het is mooi om de communicatie tussen ouders en jonkies te horen tijdens die momenten. Gelukkig zijn ze allemaal veilig uitgevlogen.

Een jonkie vliegt uit….
… en de rest volgt